Riga Teknik Üniversitesi “English Foundation / İngilizce Hazırlık programı” İngilizce yeterliliğini geliştirmek ve Riga Teknik Üniversitesi veya diğer AB üniversiteleri tarafından sunulan lisans veya yüksek lisans programlarında eğitimlerine devam etmek isteyen öğrenciler için tasarlanmış olan 1 yıl ya da 1 dönem süren genel İngilizce eğitim programıdır. Alınan eğitim sonunda öğrenciler yine Riga Teknik Üniversitesi tarafından hazırlanmış olan ve alınan derslere paralel soruları içeren; gramer dinleme, konuşma, yazma kısımlarıyla kazanılmış tüm becerileri ölçmeyi amaçlayan CEFR (Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı) sınavı ile değerlendirilmeye alınacak, sınav sonrasında öğrenci İngilizce dil yeterliliğini belirten, uluslararası olarak onaylanmış bir sertifika alacaktır.
Hazırlık eğitimini tamamlayan öğrenciler, istediği bölüm için gerekli sınav ve mülakatların ardından lisans ya da yüksek lisans programlarına geçiş yapabilecektir. Ek olarak öğrenci 1. Dönem sonunda eğer kendini hazır hissederse ve yeterli İngilizce seviyesine ulaşırsa lisans ya da yüksek lisans programlarına geçiş yapabilmektedir. Riga Teknik Üniversitesi Hazırlık yılı eğitimi, Türkiye’de lisans eğitimine devam edecek olan öğrenciler için de fırsat sunmakta, Türkiye’de hazırlık eğitimi almadan lisans eğitimine geçiş olanağı sunabilmektedir. Öğrenciler, ana dili İngilizce olan Riga Teknik Üniversitesi İngilizce eğitim personelleri tarafından, Avrupa standartları müfredatına uygun ve diğer ülkelerden gelen yabancı öğrencilerden oluşan karma sınıflarda eğitim alacaklardır. Bunun akabinde program içeriği İngilizce dil eğitiminin yanında oryantasyon, sosyal ve kültürel etkinlikler ayrıca gezilerle de zenginleştirilmiştir.
Riga Teknik üniversitesi 14 Ekim 1862 yılında kurulmuş, uluslararası alanda tanınan, modern eğitim standartlarıyla yaklaşık 15 bin öğrenciyi eğiten köklü bir üniversitedir. Uzun yıllardır dünya üniversiteleri sıralamasında ilk 700’de yerini korumuş, bu sıralama “QS World University Rankings 2022” tarafından da tescillenmiştir. Yalnızca yüksek kaliteli eğitimi sağlamakla kalmayan, aynı zamanda gelişmiş araştırmalar yapan ve pratik olarak bilimsel keşifleri uygulayarak yenilik ve teknoloji transferi sağlayan üçüncü nesil bir üniversite olmaya odaklanmıştır. RTU, yalnızca mühendislik alanında değil sosyal bilimler ve beşeri bilimler alanında da yüksek kaliteli eğitim imkanı sunmaktadır. Ayrıca RTU, Letonyalı işverenler tarafından en çok tavsiye edilen üniversitedir. Kampüs; ülkenin başkenti Riga’yı ortadan ikiye bölen büyük ve benzersiz manzarası olan Daugava nehri kenarındadır ve fakülteler, kütüphane, öğrenci yurdu, öğrenci parlamentosu, öğrenci hizmet merkezi, yaratıcı laboratuvarlar ve ilgi merkezleri, yüzme havuzu, gezinti yeri ve alışveriş merkezi gibi bir öğrencinin ihtiyaç duyabileceği çok çeşitli tesisleri barındırır.
İngilizce hazırlık yılı eğitimi 1. Dönem 16 hafta, 2. Dönem 16 hafta olacak şekilde ve haftada 20 saat olarak planlanmıştır. Üniversite akademik takvimi ülkedeki resmi tatillere göre düzenlemektedir. Kesin tarihler üniversite tarafından akademik takvimle duyurulacaktır. İngilizce hazırlık yılı boyunca derslere %80 devam zorunluluğu vardır. Eğitimin başlamasını takip eden ilk hafta öğrenciler üniversite tarafından bir seviye tespit sınavına tabi tutulurlar ve doğru eğitimi alabilmeleri adına kendi seviyelerinin olduğu sınıflara yerleştirilirler. Süreç içerisinde gelişimine göre öğrenci sınıf ve seviye değişikliği talebinde bulunabilir. Program sonunda öğrencilere girmiş olduğu sınavlar sonucunda seviyelerini gösteren bir CEFR sertifikası verilir. Hazırlık eğitiminin sonunda lisans ya da yüksek lisans programlarına kayıt yaptırmak isteyen öğrencilerin kayıt süreçleri tarafımızca yürütülür.
Ulaşım 1. Dönemim başlayacağı hafta sonu gidiş olarak planlanır. Letonya havaalanına varıldıktan sonra öğrenciye yerleşeceği yurda kadar taksi veya minibüslere eşlik edilmektedir. 1. dönem sonunda semester tatili için Türkiye’ye dönüş biletleri tarafımızca karşılanmaktadır. Ancak 2. Dönem için Letonya’ya gidiş ve dönem bitiminde tekrar Türkiye’ye dönüş için gerekli uçak bileti öğrencinin sorumluluğundadır Uçuş öncesi gerekli bütün bilgilendirmeler ( valiz hazırlama, öğrencinin yanına alacağı eşyalar vb. ) tarafımızca detaylı bir şekilde öğrenciye aktarılacaktır. Uçuş planlaması ile ilgili her türlü sorumluluk tarafımıza aittir. Letonya’ya varıldıktan sonra öğrenciler için bir şehir ve üniversite oryantasyon programı düzenlenecektir. Bu kapsamda program koordinatörü ya da öğrenci temsilcisi öğrencilerin Riga’da yaşamsal giderleri ile ilgili çeşitli market tanıtımları, ulaşım bilgileri, sim kart organizasyonu, şehir tanıtımı gibi faaliyetlerin olduğu bir oryantasyon günü düzenleyecektir.
Eğitim öğretim süresince öğrenci Riga Teknik Üniversitesi’nin Kipsala kampüsündeki yurdunda konaklama yapar. Kipsala yurdu şehir merkezine oldukça yakın, üniversite kampüsünün içinde bulunan, yemekhane, kütüphane, fakülteler ve bir alışveriş merkezine çok yakın olan konumda bulunur. Odalar 2 kişinin konaklayacağı biçimde tesis edilmiştir. Mutfak, banyo ve tuvalet toplamda 3 odanın ortak kullanımının olduğu daire içerisindedir. Yurt binası içerisindeki odalar konum, metrekare ve içindeki eşyalar ve fiyat bakımından farklılık gösterebilir. Bununla birlikte öğrencilerin kullanabilecekleri yastık, yorgan çarşaf gibi unsurlar yurt yönetimi tarafından sağlanmaktadır. Yurt yönetimi öğrenciden konaklamanın yapıldığı sırada odalarda ya da eşyalarda oluşabilecek zararlara teminat olarak 200 Euro depozito almaktadır. Bu miktar öğrenciye varsa kesintiler yapıldıktan sonra yurttan ayrıldığı sırada teslim edilir.
Vize başvuru süreci ile ilgili izlenecek yol tarafımız rehberliğince yürütülecek ve gerekli evrakları içeren bir bilgilendirme paketi öğrenciye verilecektir. Öğrencilerin Letonya’ya giderken alacak oldukları vize; 90 günlük D tipi Ulusal vizedir. Yeşil pasaportu olan öğrenciler vize başvuru sürecine dâhil değillerdir. Bu durumda olan öğrenciler Vize başvurusu yapmaksızın sadece oturum izni ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmek durumunda olacaklardır. Vize başvuru evrakları hazırlama sürecinde öğrenciden istenen evrakların yanında danışmanlık hizmetimiz tarafından ve Riga Teknik Üniversitesinin de hazırlayacağı belgeler bulunmaktadır. Başvuru ile ilgili olarak tüm belgeler tarafımızca kontrol edilir, öğrenci için vize randevuları oluşturulur ancak parmak izi vermesi gerektiğinden öğrencinin vize başvuru merkezlerine gidip başvuruyu şahsi olarak gerçekleştirmesi gerekmektedir. Vize başvuru sonrasında öğrencinin pasaportu ilgili kargo şirketiyle öğrenciye teslim edilmektedir.
Öğrenciler Letonya’ya gittikten sonraki süreçte tarafımız rehberliği ile birlikte oturum izni başvurularını yaparlar. Bu başvuru 90 günlük vizenin bitmesine 40 günden az bir süre kalmadan yapılmış olmalıdır. Öğrenci, kendisine belirtilen evraklarla ve üniversitenin uluslararası öğrenci departmanından alacağı belgelerle göçmen ofisine oturum başvurusunda bulunur. Konu ile ilgili gerekli bilgilendirme aktif olarak yapılacak ve randevular RTU Information Office olarak alınacaktır. Öğrenci Letonya’ya gittikten sonraki süreçte gerekli sağlık sigortasını yaptırmalıdır, bunu yaptıracağı yer öğrencinin kendi seçimini bağlı olup üniversite kampüsüne çok yakın bulunan bir sigorta şirketi bulunmaktadır. Hazırlık yılından sonra lisans ya da yüksek lisan eğitimine Letonya’da devam etmeyecek olan öğrencilerin oturum izinleri Haziran’da sona erer.
Türkiye’de ve Ankara’da bir ilk olarak, Riga Teknik Üniversitesi Resmi Temsilcilik Ofisi olarak ülkemiz gençlerine Avrupa’nın en kaliteli üniversitelerinden birisinde farklı programlarda eğitim alma imkanı sunarak; ülkemize ve dünyaya vizyonu geniş, yabancı dillere hakim, kendini geliştirmiş, verimli, yetkin ve ahlaklı bireyler yetiştirmekten gurur duyuyoruz.
Nish Education olarak deneyimli eğitmen ve danışman kadromuzla eğitim serüveninde doğru adımları kolay atmanıza yardımcı olmaktayız.
@NishEducation2022