Üniversite hayatına İngiltere’de devam etmek isteyenler için belirtmek gerekir ki lisans eğitimleri İngiltere’de 3 yıl sürmektedir. Tıp, veterinerlik, diş hekimliği gibi sağlık alanlarında, mimarlık da ve bazı diğer programlarda ise eğitim süreniz daha uzun olabilir. İngiltere, üniversite eğitimine yurtdışında devam etmek isteyen öğrenciler arasında sıklıkla tercih edilen ülkelerden biridir. İngiltere’de üniversiteler bünyesinde yüksek öğrenimini sürdürmek isteyenler için lisans, master ve doktora gibi farklı seçenekler bulunmaktadır. Lisans eğitimi undergraduate, yüksek lisans ile doktora ise postgraduate olarak bilinir. Genellikle üniversiteler Eylül ya da Ekim ayında eğitimlerine başlarlar.
Yurdışında üniversite hayatına devam etmek isteyen öğrenciler için İngiltere, hayatınızın en güzel tecrübelerinden biri olabilir.
İngiltere’de lisans programlarına başlamak isteyen Türk öğrencilerin, başlamadan önce 1 yıl hazırlık (foundation) eğitimi alması gerekmektedir. Ancak üniversiteler genelde öğrencilerine, eğer girmek istediğiniz üniversite için belirli kriterlere en iyi şekilde sahipseniz, not ortalamanız ve İngilizce seviyeniz de ileri düzey ise foundation programını atlama imkanı sunar. Aynı zamanda lise eğitiminden IB veya A Level diplomasına sahip öğrenciler de hazırlık programına katılmazlar.
İngiltere’de 5 – 16 yaş arasındaki gençler için eğitim zorunludur. İngiltere karma eğitim modelini benimser. Üniversite eğitimi A Level, Lisans ve master olmak üzere 3 aşamadan oluşur. A level eğitimin karşılığı bizdeki liseye karşılık gelmektedir diyebiliriz.
İngiltere’de üniversiteler genellikle hem tarih boyunca adını duyurmuş, köklü tarihleri olan hem de güncel eğitim modellerini benimseyen üniversitelerdir. İngiltere, öğrencilerine sunduğu ve sağladığı ileri düzey teknolojiyle beslediği eğitim sistemleri, zengin labaratuvar ve kütüphane olanaklarıyla yurt dışından her yıl binlerce öğrenci ağırlamaktadır. Dernekler ve bazı kuruluşlar tarafından (Russell Group gibi) devamlı olarak denetlenen Oxford, Cambridge, Birmingham gibi daha bir çok üniversite, çok çeşitli eğitim olanaklarıyla, kendini ileri düzeyde geliştirmiş akademisyenleriyle ve mezuniyet sonrasında yarattığı iş imkanlarıyla uluslararası düzeyde isimlerini duyurmuşlardır.
İngiltere’de tıp bölümleri ve bazı teknik programlar hariç genellikle lisans eğitimleri 3 yıl kadar sürmektedir ve üniversitelerin üç döneme ayrılmış, her bir sönemin 10 ila 14 hafta arasında sürdüğü bir eğitim sistemi vardır.
İngiltere’deki üniversitelerin birçoğu dünyada da isimlerini duyurmuş başarılı üniversiteler olduğundan YÖK tarafından da tanınmaktadır. Bu noktada İngiltere’de üniversite okumuş olan bir mezun, Türkiye’ye döndüğünde YÖK’ istenilen belgelerle birlikte başvurarak denklik alabilmektedir. Denklik alabilmek için önemli olan unsur, aslında dünyadaki tüm üniversiteler ve üniversite programları için de aynı şekliyle geçerli olduğu biçimiyle; Türkiye’de bölümünüzün karşılığı olan bölümün zorunlu dersleri ile, İngiltere’de öğrencisi olduğunuz üniversitenin bünyesinde almış olduğunuz derslerin aynı olması gerekliliğidir. Eğer aynı olmayan dersleriniz varsa, bu durumda YÖK sizden Türkiye’de ek ders almanızı talep edebilir.
İngiltere’de öğrenciler lisans eğitimerini tamamladıktan sonra 4 farklı diplomadan birine sahip olurlar. Bu, öğrencilerin mezuniyetlerindeki not ortalamalarına göre belirlenmektedir. Bu anlamda diplomalardaki dereceler de öğrencilerin akademik performansını temsil eder. İngiltere’de lisans eğitimi ‘honours’ olarak derecelendirilir. Eğer bir öğrenci üçüncü sınıfı tamamlamayı başaramazsa, üniversite öğrenciye honours derecesine sahip olmayan bir diploma verir.
Başarılarına ve çalışmalarına göre öğrenciye verilen diplomalar şu şekildedir;
1. First-Class Honours: Öğrencilerin alabileceği en üst düzey diploma türü olan First-Class Honours, %70’in üzerinde not ortalamasına sahip öğrencilere verilir.
2. Upper Second-Class Honours: İki-bir ya da 2:1 olarak da bilinen bu diploma %60 – %70 arası ortalamaya sahip öğrencilere verilir.
3. Lower Second-Class Honours: İki-iki ya da 2:2 olarak da bilinen bu diploma, %50 – %60 not ortalamasına sahip öğrencilere verilir.
4. Third-Class Honours: Öğrencilerin alabileceği en düşük seviye diplomadır. %40 – %50 arası not ortalamasına sahip öğrencilere verilir.
İngiltere’de üniversite kariyerine devam etmek isteyen uluslararası öğrencilerin katılabileceği birçok program bulunmaktadır. İngiltere’deki üniversiteler belirli kuruluşlarla işbirliği içinde olduğundan, her üniversite aynı programlara sahip olamayabilir.
International Year One Programı (Uluslararası Birinci Yıl), üniversiteye başlamak isteyen ve programın öğrenciden beklediği 1. sınıf için gerekli akademik becerileri karşılayan ancak İngilizce dil yeterliliğini karşılayamayan öğrenciler için uygundur. Foundation (Hazırlık) için akademik bilgisi yeterli derecede iyi olan öğrenciler de bu programa katılabilmektedir. Program dahilinde, birinci sınıf derslerinin yanı sıra İngilizce dil destek dersleri alırsınız. Ancak İngiltere’deki üniversitelerde, her program için International Year-One eğitimi bulunmamaktadır.
İngiltere’de bazı üniversiteler, dil yeterliliğini karşılayamayan uluslararası öğrencilere şartlı kabul vermektedir. Şartlı kabul ise, öğrencilerin dil okulları ya da üniversitenin kendi bünyesinde alacağı bir eğitim ile belirli bir sürede yeterli dil becerisine ulaşmasını gerektiren bir programdır. Öğrenciler üniversiteler tarafından belirlenen bu sürede dil yeterliliğine ulaştıklarında, kabul edildikleri programda eğitimlerine başlamaya hak kazanmış olurlar. İngiltere’de dil okullarından alınan eğitimler, genellikle İngiltere üniversiteleri tarafından kabul edilmektedir.
İngiltere’deki üniversitelerde eğitimine devam etmek isteyen öğrenciler yatay geçiş programlarına başvurabilirler. İngiltere üniversitelerine yatay geçiş yapabilmek için en önemli koşul not ortalaanız ve dil yeterliliğinizdir. Her üniversite ve programın istediği not ortalaması farklılık göstermektedir.
Türkiye’de ve İngilitere’de lise eğitim sistemleri birbirinden farklıdır. Bu noktada Türkiye’de lise eğitimini tamamlamış olan öğrenciler için İngiltere üniversitelerindeki kabul şartları diğerlerine göre farklılık gösterir. Üniversitelerin kabul koşullarını sağlayamayan öğrenciler (A level düzeyinde olmayan öğrenciler) üniversite eğitimlerine başlayamazlar. Bu sebeple öğrencilerin, bir sene süren Foundation (Hazırlık) yılını tamamlamaları gerekir. Bu programın amacı öğrencileri İngiltere’nin eğitim sistemine hazırlamak ve adapte etmek, aynı zamanda da İngilizce dil yeterliliklerini geliştirmektir. Bu programda alınan derslerin bir çoğu, devam etmek istediğiniz lisans bölümünüzün ilgili ana derslerinden oluşur.
Foundation eğitimini başarıyla tamamladığınızda, üniversite size 1. sınıf için yer ayırır ve böylelikle lisans eğitiminize başlama imkanı sunar. Eğer öğrenci hangi üniversiteye gideceğine henüz karar verememiş ise, çok sayıda üniversite tarafından kabul gören Foundation programlarına katılabilirler. Hazırlık programında Fen Bilgisi, Matematik ve Sosyal Bilimler gibi öğrencinin eksiği olduğu tespit edilen farklı alanlarda eğitim verilmektedir. Foundation eğitimi genellikle üniversitelerin kampüsünde verilir. Bu da size üniversitenin kampüsünün tüm olanaklarından faydalanma hakkı sağlar.
İngiltere’de üniversite kariyerine devam etmek isteyen öğrenciler için öğrencinin katılması gerekli olan Foundation eğitimi için de bazı kabul koşulları bulunmaktadır. Bu noktada, hazırlık programına katılabilmeniz için İngilizce seviyeniz IELTS için en az 5 ile 6 arasında bir seviye olmalıdır. Öğrencilerden beklenilen not ortalamaları her üniversite ve programa göre değişkenlik gösterebilmektedir ancak; genel olarak 3’ün altında olan not kabul edilmemektedir.
İngiltere’de dil yeterliliği için, ülke eğitim sisteminin bir parçası olan A-Level sınav sonuçları temel alınmaktadır. Ancak A-Level sınavına eşdeğer sayılabilecek SAT, ACT, AP, Abitur ve IB sınavlarının sonuçları da İngiltere’deki üniversitelerin dil yeterlilik şartlarını karşılamaktadır. Üniversiteler uluslararası öğrencilerden lisans eğitimi için genellikle IELTS sınav sonuçları ile dil yeterliliklerini 6.0-7.0 arası bir skorla kanıtlamalarını istenmektedir.
İngiltere üniversitelerinin öğrenci kabul şartları, her üniversite ve program için farklılık göstermektedir. İngiltere üniversite başvuruları sırasında, İngilizce yeterlilik ve lise ortalamasının yanı sıra, öğrencilerin lise öğretmenlerinden almış oldukları referans mektubu ve niyet mektubu da oldukça önemlidir. Öğrencinin IB veya AP geçmişi varsa burs alma olasılığı bir hayli artmaktadır. ingiltere de üniversite okuma
İngiltere üniversitelerin kayıt tarihleri değişiklik gösterebilmektedir. Örneğin Oxford ve Cambridge gibi çok önemli üniversiteler, derslerin başlamasından bir yıl önce öğrenci başvurularını sonlandırabilirler.
Bazı okullarda geciken başvurular için Clearing olarak da bilinen gecikmiş başvuru dönemi bulunmaktadır.
İngiltere’nin toplamda 90 üniversitesi, dünya sıralamasında ilk 1000 üniversite arasına girmiştir.
Aşağıda, 2022 QS Top Universities listesine göre, dünya’nın en iyi üniversiteleri sıralamasına giren ilk 10 İngiltere üniversitesi yer almaktadır.
Oxford,United Kingdom
Cambridge,United Kingdom
London,United Kingdom
London,United Kingdom
5. The University of Edinburgh
Edinburgh,United Kingdom
6. The University of Manchester
Manchester,United Kingdom
London,United Kingdom
8. The London School of Economics and Political Science (LSE)
London,United Kingdom
Coventry,United Kingdom
Bristol,United Kingdom
Nish Education olarak deneyimli eğitmen ve danışman kadromuzla eğitim serüveninde doğru adımları kolay atmanıza yardımcı olmaktayız.
@NishEducation2022