Almanya

Almanya’da Üniversite

   Diğer Avrupa ülkeleri ile Almanya’da ki eğitim ücretleri kıyaslandığında, Almanya’da üniversite eğitimi almak daha ekonomiktir. Aynı zamanda ülkemizde bulunan özel üniversitelerin eğitim ücretleri ile Almanya eğitim ücretlerini kıyasladığımızda da Almanya’da bulunan üniversitelerin eğitim fiyatlarının daha uygun olduğunu görebiliriz. Almanya’da devlet üniversiteleri genellikle ücretsiz olmakla birlikte, bazı okullar öğrencilerden 150-500€ dönemlik okul harcı talep edebilmektedir. Almanya’nın yurtdışında üniversite kariyeri isteyen öğrenciler için tercih edilmesinin sebebi, yüksek yaşam standartları, eğitim kalitesi, geniş ulaşım ağına sahip olması ve Avrupa’nın tam üyesi bir ülke olmasıdır.

Almanya’da eğitim almayı düşünen öğrenciler için Alman üniversiteleri, mühendislik, sosyal bilimler, fen bilimleri alanlarında lisans ve yüksek lisans düzeyinde Almanca ve İngilizce dillerinde eğitim olanağı sunmaktadır. Eğer isterseniz Almanya’da lisans eğitiminizi tamamladıktan sonra yine Alman üniversitelerinde master eğitiminize devam edebilirsiniz.

Almanya’da Üniversite Sistemi

     Almanya’nın politik yapısı gereği Almanya eyaletlerden oluşan bir ülkedir ve her eyaletin kendi eğitim bakanlığı farklı eğitim sistemini belirler. Bu sebeple üniversite eğitim sistemi eyaletlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Buna karşılık eğitim sisteminde eyaletler arasında temelde çok büyük farklılıklar olmayıp bütün eyaletlerde benzer bir eğitim yapısı bulunmaktadır. Almanya’da üniversite eğitiminizi Almanca ya da İngilizce olarak tercih etmeniz mümkündür. Üniversiteler staj prosedürlerine çok önem vermektedirler. Bu sebeple üniversitelerde staj prosedürleri konusunda sizi yönlendirmek için akademisyenler görevlendirilir.

     Almanya’daki üniversitelerde genellikle lisans eğitimi 3 yıl, bazı bölümler ve mesleki üniversiteler ise 4 yıl sürmektedir. Almanya’da üniversite eğitimi, bölümle ilgili temel ve teorik bilgilerin verildiği 4 yarıyıldan, ardından da ilgili bölümde uzmanlaşma ve derinleşmeye yönelik mesleki eğitimin verilmesinden oluşmaktadır. Ancak  tıp, dişçilik, veterinerlik, eczacılık, bazı mühendislikler, öğretmenlik bölümleri ve hukuk gibi bölümlerden mezun olmak için finallerden sonra iki adet Eyalet Sınavı da uygulanır. Sınavın koşulları tüm öğrenciler için aynıdır ve müfredatı eyaletler belirler. Almanya’da üniversitelerin dönem başlangıç ve bitiş tarihleri yine eyaletlere göre değişiklik göstermekle birlikte genellikle Haziran ayının son haftalarında yaz tatili başlar; Eylül ayının ilk haftası eğitime geçilir. 

     Üniversite eğitimi sonrasında Türkiye’de çalışmak veya eğitimine devam etmek isteyen öğrencilere YÖK Denkliği sağlanmaktadır. Almanya’daki üniversitelerin tamamı YÖK tarafından tanınmaktadır Ancak üniversite denklik işlemleri, aldığınız eğitimle birebir alakalıdır.  Bunun için Almanya’da almış olduğunuz derslerin ve ders içeriklerinin Türkiye üniversitelerinde bulunan aynı bölümün dersleri veya ders içerikleriyle uyuşması gerekmektedir. Eğer uyumlu ise, aldığınız diplomaya denklik verilmektedir. Eğer bölümler arasında uyumluluk bulunmuyorsa, denklik bulunmayan derslerin ilgili denklik sınavlarına girmeniz istenebilir. Örneğin; hukuk bölümünden mezun olan bir öğrenci Türkiye’de denklik alabilmek için farklı dersler vermek durumundadır. Çünkü diğer tüm ülkelerde hukuk  dersleri ile Türkiye’deki hukuk dersleri farklılık göstermektedir. YÖK, ortak dersleri belirledikten sonra öğrenciden eksik derslerini Türkiye’de bir üniversitede tamamlamasını bekler.

Almanya’da Üniversite Kabul Şartları

     Alman üniversiteleri bünyesinde eğitim almak isteyen öğrenciler gerekli şartları karşıladıkları takdirde belirledikleri programlara katılabilirler. Almanya üniversitelerinde genellikle eğitim dili Almanca’dır. Fakat bazı üniversiteler ya da bölümlerde eğitim dili, sayısı az da olsa %100 İngilizce veya %50 Almanca – %50 İngilizcedir. İngilizce programlar yüksek lisans eğitimi için daha yaygın olmakla birlikte, son yıllarda İngilizce lisans bölümleri de açılmaya başlamıştır. 

     Eğer 4 yıllık düz lise, anadolu lisesi, fen lisesi veya eşdeğeri bir liseden mezunsanız, ÖSYM tarafından yapılan üniversite sınavında aynı bölüme Türkiye’de kayıt yaptırmaya hak kazanmanız veya halihazırda aynı lisans bölümünde öğrenci olmanız gerekmektedir. Meslek lisesi, İmam Hatip Liseleri vb. diğer liselerden mezun olan öğrencilerin bu şartların akabinde akademik hazırlık için Studienkolleg programına katılmaları gerekmektedir. 

     Almanya üniversitelerinde Almanca bölümlere katılmak için ihtiyacınız olan TestDaf veya DSH sınavı ile kanıtladığınız C1 seviye Almanca dil yeterliliğine sahipseniz Almanya üniversitelerinde lisans programlarına doğrudan başvuru yapabilirsiniz. Eğer Almanca dil yeterliliğine sahip değilseniz Almanca hazırlık programındaa başlamanız gereklidir.Hazırlık sonrasında sizden, Almanca dil yeterliliğinizi ölçen TestDaf/ DSH sınavlarından geçerli bir not almanız beklenir. Üniversiteler genellikle Almanca hazırlık yılını 2 kez alma hakkı sunar. Almanya’da İngilizce eğitim almak isteyen öğrencilerden istenilen İngilizce sınavlar TOEFL, IELTS ve CAE sınavlarıdır. Her üniversitenin belirlediği kabul seviyeleri değişmektedir. Ancak genel olarak üniversiteler IELTS sınavından en az 6.5- 7.5, TOEFL sınavından ise en az 550 puan istemektedir.

Almanya’da ki En iyi Üniversiteler

Almanya’nın toplamda 45 üniversitesi, dünya sıralamasında ilk 1000 üniversite arasına girmiştir.

Aşağıda, 2022 QS Top Universities listesine göre, dünya’nın en iyi üniversiteleri sıralamasına giren ilk 10 Almanya üniversitesi yer almaktadır.

Programlar hakkında bilgi almak için formu doldurabilirsiniz

Nish Education logo

NISH Education

Nish Education olarak deneyimli eğitmen ve danışman kadromuzla eğitim serüveninde doğru adımları kolay atmanıza yardımcı olmaktayız.

İletişim

@NishEducation2022