Kanada

KANADA’DA ÜNİVERSİTE

     Yurtdışında üniversite kariyerine devam etmek isteyen öğrencilerin büyük bir çoğunluğu Kanada konusunda meraklıdır. Özellikle son yıllarda hemen hemen her ülkeden Kanada’ya olan talep hayli artış göstermiştir. Kanada’da üniversiteye devam eden öğrencilerin beklentileri, Kanada’da genellikle olumlu karşılanmaktadır. Öğrenciler Kanada’da eğitimleri boyunca hem alanlarında kendini donatabilecekleri deneyimler edinmekte hem de sosyal ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunmaktadırlar. Genellikle öğrenciler lisans eğitimlerinden sonra master için de Kanada’yı tercih etmektedirler. Kanada’da oldukça başarılı okullarda aldığınız üniversite eğitimi sayesinde dünyanın her yerinde iş imkanı edinmek mümkündür.

Kanada’da Üniversite Sistemi

     Kanada, hem sosyal hem de ekonomik açıdan bakıldığında dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biridir. Aynı zamanda Kanada, eğitime verdiği önemle, refah seviyesinin yüksek olmasıyla, suç oranlarının düşük olmasıyla, sağık hizmetleriyle ve çalışma koşullarıyla da tüm dünyaya adını duyurmuş bir ülkedir.

     Kanada’da eğitim, anayasa bünyesinde ve eyaletlerin sorumluluğu altında tutulmaktadır. Bu anlamda anayasa tarafından belirlenmiş ana kurallara bağlı olmak üzere her eyalette farklı eğitim kuralları olduğu söylenebilir.
Kanada’da lisans eğitimleri Türkiye’dekine benzer biçimiyle genellikle 4 yıl, yüksek lisans eğitimleri de 2 yıl sürmektedir. Bazı okullarda veya programlarda 1 yıl süren yüksek lisans eğitimleri ile de karşılaşmak mümkündür. Kanada’da akademik dönem genellikle Eylül’de başlayıp Haziran’a kadar devam etmektedir. 

     Kanada’da program fiyatları eyalete göre ve hatta aynı şehirde de bulunsa üniversitelere göre değişmektedir. Uluslararası öğrenciler için programlar genel olarak 12.000 Kanada Doları ile 20.000 Kanada Doları arasındadır diyebiliriz. Yaşam maaliyerleriniz ise gündelik harcamalarınıza, tercih ettiğiniz eyalet ve konaklama seçeneklerine göre farklılıklar gösterebilmektedir.

     Uluslararası öğrenciler Kanada’da eğitimlerine devam ederken çalışma izni alma hakkına sahiptir. Öğrenciler çalışma izinleri sayesinde haftada 20 saat, yaz süreçlerinde ise tam zamanlı olarak çalışabilmektedirler. Öğrenciler lisans eğitimlerinin ardından 3 yıl boyunca Kanada’da yasal çalışma hakkını sürdürebilirler.

     Kanada öğrencilerine konaklama seçenekleri arasında kampüs içinde yer alan yurt konaklamaları, özel yurt konaklamaları, aile yanı konaklamaları, paylaşımlı ev konaklamaları ve kiralık daire konaklamaları sunar.

Uluslararası Hazırlık Programı (IFP veya IUFP) Nedir?

     Uluslararası Hazırlık Programı, uluslararası öğrenciler için tasarlanmış olan ve öğrencileri üniversite hayatına hazırlayan, Kanada’da yaşamını sürdürmeyi öğrenirken, akademik ve kişisel temellerini güçlendirmek isteyen sekiz aylık bir programdır. Program, seçilen lisans program için gerekli ek akademik desteğe ihtiyacı olan öğrenciler içindir. Uluslararası Hazırlık Programı’nı başarıyla tamamlayan öğrenciler seçtikleri programa kabul edilirler. IFP’ye başlayabilmek için en az 6.5 IELTS ya da80-90 arası skoruna sahip olmak gereklidir. Programın ücreti ise ortalama 32.000 Kanada dolarıdır.

Kanada Community College Programı Nedir?

Commnity College yani önlisans programları, Kanada’da üniversite okumak isteyen ancak bunu 2 ile 3 senede bitirmek isteyen öğrenciler için tasarlanmıştır. Comminity College programlarının başvuru ve kabul şartları diğerlerine göre daha kolay ve esnektir. Kanada’da 140’dan fazla Community College okulu bulunmaktadır.

Kanada’da Üniversitelerin Kabul Şartları

Kanada’da resmi kabul edilen diller İngilizce ve Fransızca’dıır. Bu anlamda eğitim diliniz, tercih ettiğiniz eyalete göre değişiklik göstermektedir. Özellikle de Quebec eyaletinde üniversiteler Fransızca eğitim vermektedir.

Kanada’da her program ve üniversitenin kendine ait farklı başvuru şartları bulunmaktadır. Ancak genel olarak üniversitelere başvuru yapmak istediğinizde, akademik ve sosyal başarı ve becerilerinizce değerlendirilirsiniz.Transkriptiniz/not dökümünüz, motivasyon mektubunuz, referans mektuplarınız, sosyal alanlara olan katılımlarınız, gerçekleştirdiğiniz projeler ve sanat/spor dalları üniversite başvurularında oldukça önemlidir.

Kanada üniversitelerinin başvuru şartları arasında TOEFL/ IELTS skorunuz da oldukça önemlidir. Eğer diğer koşulları sağlıyorsanız ancak İngilizce dil hakimiyetiniz yetersiz ise bu durumda üniversiteler sizden dil yeterliliğinizi geliştirebileceğiniz programları tercih etmenizi bekler.

SAT veya GRE sınav sonucu da yine bazı Kanada üniversiteleri tarafından istenilenler arasındadır. GRE bir çeşit seviye belirleme sınavıdır. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki birçok üniversite tarafından kabul gören ve Kanada’da mühendislik alanlarında yüksek lisans programlarına başvuran öğrencilerin girmesi gereken bir sınavdır. Üç tip GRE sınavı bulunmaktadır. Bunlar; The General Test, The Subject Tests, The GRE Writing Assesment olarak ayrılır.

Kanada’da ki En iyi Üniversiteler

Kanada’nın toplamda 28 üniversitesi, dünya sıralamasında ilk 1000 üniversite arasına girmiştir.

Aşağıda, 2022 QS Top Universities listesine göre, dünya’nın en iyi üniversiteleri sıralamasına giren ilk 10 Kanada üniversitesi yer almaktadır.

1. University of Toronto

Toronto,Canada

2. McGill University

Montreal,Canada

3. University of British Columbia

Vancouver,Canada

4. Université de Montréal

Montreal,Canada

5. University of Alberta

Edmonton,Canada

6. McMaster University

Hamilton,Canada

7. University of Waterloo

Waterloo,Canada

8. Western University

London,Canada

9. University of Ottawa

Ottawa,Canada

10. University of Calgary

Calgary,Canada

Programlar hakkında bilgi almak için formu doldurabilirsiniz

Nish Education logo

NISH Education

Nish Education olarak deneyimli eğitmen ve danışman kadromuzla eğitim serüveninde doğru adımları kolay atmanıza yardımcı olmaktayız.

İletişim

@NishEducation2022