Amerika

AMERİKA’DA ÜNİVERSİTE

Dünyanın farklı yerlerinde yaşayan bir çok öğrencinin hayali, dünyada teknoloji ve bilimin kalbi olarak görülen Amerika’da eğitim almaktır. Amerika her geçen yıl yükselen öğrenci sayısına rağmen eğitim kalitesini de arttırmaya devam etmektedir. Amerika’da üniversite okuyan öğrenciler aynı zamanda küresel şirketlerde de staj yapma ve mezun olduktan sonra çalışma fırsatları bulmaktadırlar. Google, Microsoft, Apple, Amazon, Alibaba, Facebook, Disney, General Motors, Ford, Intel gibi Amerika’da bulunan dünyanın birçok dev şirketi staj olanakları ve mezunlara çalışma imkanı sunarlar. Amerika’da , alanında uzman akademisyenlerden eğitim alırken aynı zamanda, kişisel gelişiminizi zenginleştirebilecek faaliyetlere katılabilir, çok sayıda sosyal aktivitelerde bulunabilirsiniz.

Amerikada 5800’e yakın sayıda üniversite vardır ve bu sayı her geçen yıl artmaktadır. Üniversitelerin çoğu iyi yapılandırılmış, eski bir eğitim tarihine sahip üniversitelerdir ve büyük kampüs alanları vardır.

Amerika’da üniversite eğitimi almak için sınavlara girmeniz ve belirli gerekliliklere uygun olmanız gerekebilir. Ancak planlamanızı doğru yapmanız gerekmektedir. Minimum not ortalamasını karşıladığınız sürece SAT skorunuz olmasa bile doğru bir başvuru planlaması ve stratejisi ile üniversitelere kabul alabilirsiniz.

Amerika’da üniversiteler için genellikle; İngilizce dil seviyeniz, lise mezuniyet ortalamanız, sanat ve spor alanlarındaki becerileriniz, katıldığınız projeler, kariyer planlarınız ve yaşam hedefiniz çok önemlidir. Bu yüzden başvuru öncesinde iyi bir portfolyo sunmak yararınıza olacaktır.

Eğer Amerika’da öğrenciyken aynı zamanda çalışmak isterseniz üniversite içerisinde olmak üzere 20 saatlik çalışma iznine sahip olabilirsiniz. Ancak kampüs dışında çalışmak isterseniz okulunuzdan izin almanız gerekmektedir.

Amerika’da Üniversite Sistemi

     ABD üniversitelerinde lisans eğitimi alan öğrenciler, alanında hem teorik hem de pratik bilgi birikimi edinerek iş hayatına hazır bir şekilde mezun olurlar. Bu anlamda ABD ‘de eğitim sistemi yıllardır geliştirilen ve dünyada önde gelen eğitim sistemlerinden biridir.

     Amerika’da üniversite programaları 2 farklı  şekildedir. Bunlar; Community College denilen ve çoğunlukla mesleki eğitim verilen 2 yıllık üniversiteler ve diğer 4 yıllık üniversitelerdir. Öğrenciler doğrudan 4 yıllık bir programa başvurabilirler ya da 2 yıllık programları tercih edebilirler. Community Collega’ı tercih eden öğrenciler sonrasında 3. ve 4. eğitim yıllarını üniversite bünyesinde devam ettirerek de lisans eğitimlerini tamamlayabilirler.  Amerika’da okuyan öğrenciler, dört yıllık lisans eğitimi boyunca alan dersleri (major dersler) ve seçmeli dersler (minorn dersler) alırlar. Dört yıllık üniversitelerin ilk iki senesinde temel bir eğitim verilir. Öğrenciler ilk iki yılı başarıyla tamamlayıp, üçüncü sınıfa geçtiklerinde okumak istedikleri bölümü seçerler.

     Amerika’da lisans eğitimi, Türkiye’dekine benzer biçimiyle hem özel hem de devlet üniversitelerinde verilmektedir Lisans eğitim süreleri ise Amerika’da Avrupa ülkelerinden farklı olarak 3 yıl değil 4 yıl olmaktadır. Ancak bazı bölümler için bu süre değişiklik gösterebilmektedir.
Amerika’da tıp, diş hekimliği, hemşirelik, eczacılık, veterinerlik ya da hukuk gibi alanlar da eğitim almak isteyen Türk öğrencilerin altı ila sekiz yıllık bir eğitim süresini göz önüne almaları gerekmektedir. 

     ABD’de master programları tıpkı Türkiye’de olduğu gibi iki sene sürmektedir. PHd yani doktora eğitim süreleri ise programınıza göre değişiklik gösterebilmekle birlikte, ortalama olarak 4 yıl sürmektedir.

     Amerika’da her kolej ve üniversitenin kendine ait akademik takvimi bulunur. Bu sebeple ğitim süreleri, eğitimin başlangıç ve bitiş tarihleri her okulda farklı olabilir. Ancak genellikle eğitim Ağustos / Eylül aylarında başlar be Mayıs / Haziran aylarında son bulur.

     Not sistemi Türkiye’dekine benzer şekilde A’dan F’ye kadar harflerden ya da 4’lük sistemden oluşmaktadır. A+ en yüksek ve F en düşük olmak üzere; A+, A, A−; B+, B, B−; C+, C, C−; D+, D, D−; F; notlandırma sistemi yapılır. 4’lük not sistemi ise 0 ile 4 arasında yapılır ve 4 en yüksek puan olmaktadır.

     Amerika üniversitelerinin bir çoğu, YÖK tarafından tanınmaktadır. YÖK tarafından tanınan kurumlarda eğitim gören öğrenciler denklik almak isterlerse, Türkiye’ye döndükten sonra YÖK’e başvurmaları gerekmektedir. YÖK denkliği için başvurduktan sonra, aslında her ülke için geçerli olduğu gibi okuduğunuz bölüme ve üniversiteye bağlı olarak değerlendirilirsiniz. Eğer okuduğunuz bölüm YÖK tarafından uyumlu bulunursa, ek ders almanıza gerek kalmadan YÖK denkliği alabilirsiniz veya YÖK sizden bazı eksik dersleri tamamlamanızı isteyebilir. 

     Amerika’da okumak isteyen uluslararası öğrenciler için tasarlanmış olan hazırlık programları; uluslararası öğrencilerin lisans veya yüksek lisans programına uygun eğitim ve erişim sağlamak için tasarlanmıştır. Amerika pathway programları ise, dil yeteneğini geliştirmeye, öğrencilerin üniversite yaşamına uyum sağlamasına, diğer öğrencilerle tanışmasına ve yeni arkadaşlar edinmesine yardımcı olur. Pathway öğrencinin dil seviyesine göre değişmek üzere, 8 ila 32 haftalık bir sürede tamamlanır. Pathway programları, üniversitelerin anlaşmalı olduğu bazı özel kurumlar tarafından sağlanmaktadır. Amerika’daki üniversitelerin bazıları da,  akademik durumu yeterli olup, İngilizce dil yeterliliğine sahip olmayan öğrencilere şartlı kabul programı sunar. Bu öğrenciler şartlı kabul aldıktan sonra, eğitime başlamadan önce İngilizce dil yeterliliğini sağlamalıdır.

   Amerika üniversitelerine yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerin; TOEFL/IELTS skoruyla kanıtlanmış İngilizce dil yeterliliği, akademik yeterlilik, referans mektupları ve başvurduğunuz üniversite bünyesinde gireceğiniz bilgi ve yetenek testi sonuçlarını sunmaları gerekmektedir. Bazı üniversiteler öğrencilerden SAT, GRE, GMAT gibi sınav sonuçlarını da isteyebilmektedir.

Amerika’da Üniversite Kabul Şartları

     Amerika üniversitelerine başvuru yapmak isteyen öğrencilerin hazırlaması gereken evraklar, başvurağı üniversitenin şartlarına göre değişmektedir. Ancak genel olarak üniversiteler başvuruda niyet mektubunuzu, mezun olduğunuz veya olacağınız liseden edinebileceğiniz lise diploması ve transkriptinizi, öğretmenlerinizden alacağınız bir kaç ader referans mektubunuzu isterler. Bunun dışında özgeçmişiniz (CV), bazı bölümler için portfolyo, SAT veya ACT sınav sonucunuz, IELTS veya TOFL sonucunuz, başarılı not ortalamanız, spor ve sanat faaliyetlerine ilişkin lisans ve belgeleriniz de istenilenler arasındadır.

ACT SINAVI NEDİR?

ACT, Amerika Birleşik Devletleri’nde üniversiteye girişler için kullanılan standartlaştırılmış bir testtir. Şu anda aynı adı taşıyan kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan ACT tarafından yönetilmektedir. ACT testi dört akademik beceri alanını kapsar. Bunlar; İngilizce, matematik, okuma ve bilimsel akıl yürütme/fen becerinizdir. ACT Sınavı’nın süresi 2 saat 55 dakikadır

SAT SINAVI NEDİR?

SAT, Amerika’da üniversite eğitimi almak isteyenlerin girmesi gereken tüm dünyadan öğrencilerin girdiği bir sınavdır. SAT I ve SAT II gibi farklı sınav grupları bulunur. . Sınavda karmaşık sorular ile başa çıkabilme kapasitesi ölçülür.
Bu sınav 3 saat 45 dakika sürmektedir.

Amerika’da ki En iyi Üniversiteler

Amerika’nın toplamda 177 üniversitesi, dünya sıralamasında ilk 1000 üniversite arasına girmiştir.

Aşağıda, 2022 QS Top Universities listesine göre, dünya’nın en iyi üniversiteleri sıralamasına giren ilk 10 Amerika üniversitesi yer almaktadır.

1. Massachusetts Institute of Technology (MIT)

Cambridge,United States

2. Stanford University

Stanford,United States

3. Harvard University

Cambridge,United States

4. California Institute of Technology (Caltech)

Pasadena,United States

5. University of Chicago

Chicago,United States

6. University of Pennsylvania

Philadelphia,United States

7. Yale University

New Haven,United States

8. Columbia University

New York City,United States

9. Princeton University

Princeton,United States

10. Cornell University

Ithaca,United States,

Programlar hakkında bilgi almak için formu doldurabilirsiniz

Nish Education logo

NISH Education

Nish Education olarak deneyimli eğitmen ve danışman kadromuzla eğitim serüveninde doğru adımları kolay atmanıza yardımcı olmaktayız.

İletişim

@NishEducation2022